PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW + GRECKI DIP TZATZIKI



Przepis na tzatziki

1. Obieramy ogórki i trzemy jeden na drobnych oczkach, drugi na dużych.
2. Dodajemy duży jogurt grecki, starty ząbek czosnku i małą garść posiekanego koperku.
3. Doprawiamy pieprzem i solą.
4. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowy dip wkładamy do lodówki.

Przepis na placuszki z cukinii i ziemniaków

1. Obieramy ziemniaki i cebulę, myjemy cukinie i trzemy wszystko na drobnych oczkach.
2. Wszystko solimy i zostawiamy na chwilę.
3. Po kilku minutach przerzucamy na sitko i odsączamy wodę, która wyciekła z cukinii i ziemniaków.
4. Dodajemy jajka, mąkę i starty ząbek czosnku.
5. Doprawiamy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Pieczemy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam placuszki z cukinii. Aż mnie naszła ochota :) Twoje wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Jak nic robię dziś placki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :)

    http://kreacjaefektu.wix.com/jakprzebiecmaraton

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki z cukinii jadłam tylko raz. Chyba jednak wolę placki w klasycznej wersji, jako placki ziemniaczane. A sos tzatziki to mój ulubiony ;)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Google+ Followers